Πώς μία μαραθωνοδρόμος, μετά από μαθήματα ΦΩΝΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑΣ σημείωσε ατομικό ρεκόρ 2h 56΄

Συνάντησα για πρώτη φορά την Βίκυ Κολοβού PhD, ειδικό Δημόσιας Υγείας, με διδακτορικό στην πρόληψη της παχυσαρκίας, προϋπηρεσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμο, όταν ήταν 35 ετών και έγκυο στο δεύτερο παιδί της. Η Βίκυ είχε αποφασίσει να αρχίσει να δίνει διαλέξεις με θέματα διατροφής, άσκησης και υγείας. Απευθύνθηκε σε εμένα, για να διδαχτεί τεχνικές και μυστικά για την Φωνή και την Δημόσια Ομιλία. Στόχος των μαθημάτων μας ήταν η φωνή της να αποκτήσει αποχρώσεις, βάθος και πλούσιο κυματισμό και κατόπιν να αναλύσουμε και να μελετήσουμε συγκεκριμένα θέματα ομιλιών.

Ύστερα από δώδεκα μήνες συστηματικής άσκησης με την μέθοδό μου ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ, η φωνή της Βίκυς μεταμορφώθηκε και η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας της άλλαξε εντυπωσιακά. Καθημερινά και «ευλαβικά», τολμώ να πω, η πειθαρχημένη επιστήμων και πρωταθλήτρια συμπεριέλαβε στην προπόνησή της, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τα rituals των διαφραγματικών αναπνοών, της χαλάρωσης των μυών προσώπου, της πλάτης και της λεκάνης, καθώς και όλα τα άλλα βήματα της μεθόδου μου.

Ωστόσο, πέρα από την αλλαγή στη φωνή και τη δημόσια ομιλία, συνέβη και το εξής συγκλονιστικό:

Δύο χρόνια μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της και μετά το πέρας των μαθημάτων μας, η Βίκυ τερμάτισε στον Μαραθώνιο του Αμβούργου (Απρίλιος 2018) με διαφορά χρόνου από την προηγούμενη επίδοσή της των τριών ωρών και δώδεκα λεπτών, σε δύο ώρες και πενήντα έξι λεπτά! Η ίδια εξηγεί πώς συνέβη αυτό το «θαύμα» του ατομικού της ρεκόρ, της διαφοράς δέκα έξι ολόκληρων λεπτών, που την κατέταξαν στις δέκα καλύτερες Ελληνίδες μαραθωνοδρόμους:

«Ο Μαραθώνιος είναι ένα καθαρά πνευματικό άθλημα. Την στιγμή που νιώθεις ότι το σώμα σε εγκαταλείπει, αναλαμβάνει η ψυχή και το πνεύμα. Έχοντας διδαχτεί από τη Νίνα Καλούτσα την μέθοδό της, έμαθα μέσω των διαφραγματικών αναπνοών να αξιοποιώ ολόκληρη την χωρητικότητα των πνευμόνων μου και να ‘αντλώ’ αναπνοές από τα σημεία που επιλέγω και ορίζω σ υ ν ε ι δ η τ ά, ανάλογα με την ανάγκη μου κάθε φορά. Με αποτέλεσμα σήμερα να είμαι σε θέση να ρυθμίζω εγώ η ίδια την συχνότητα των καρδιακών παλμών μου. Η απόλυτη συγκέντρωση του νου μου στην αναπνοή αποσπά τη σκέψη μου από τον πανικό της υπερπροσπάθειας, τον φόβο της αποτυχίας και τις αρνητικές σκέψεις που με κατακλύζουν κατά τη διαδρομή. Όταν προσεγγίζω τα σωματικά μου όρια, η συνειδητή αναπνοή με επαναφέρει στο ‘κέντρο’ μου. Η κούραση εξαφανίζεται και οι δυνάμεις επανακτώνται μέσα σε τέσσερα με πέντε λεπτά. Το ‘ξελαχάνιασμά’ μου επιτυγχάνεται τρεις φορές συντομότερα από προηγουμένως. Τώρα, όταν ο εγκέφαλός μου θολώνει από έλλειψη οξυγόνου, γνωρίζω πώς να αντλώ αέρα από βαθιά, πώς να ενεργοποιώ διαφορετικές μυϊκές ομάδες, καθώς και πώς να χαλαρώνω την πλάτη και τα ισχία μου, με τρόπο που οι αναπνευστικοί μου μύες να με υπακούουν.

Όσο για την φωνή και την επικοινωνία μου; Η ζωή μου άλλαξε εντελώς! Σήμερα, συνεργάζομαι με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είμαι ομιλήτρια σε συνέδρια και δέχομαι συνεχώς προσκλήσεις για διαλέξεις!»

Το συμπέρασμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο:

Εμείς οι ίδιοι, μέσω της αναπνοής μας, προγραμματίζουμε τον εγκέφαλο μας και κατευθύνουμε την εμπειρία της ζωής μας.

Νίνα Βίκυ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: