Την εποχή που δίδασκα φωνητική σε τραγουδιστές, είχα αρκετούς μαθητές, οι οποίοι τραγουδούσαν σε ταβέρνες, καλά ρεστοράν κ.λπ. Ξέρετε ποιοι από αυτούς έβρισκαν πάντοτε εργασία; Αυτοί που μελετούσαν, βελτίωναν την τεχνική τους, εξελίσσονταν διαρκώς και φυσικά έκαναν «ζέσταμα» της φωνής πριν ανέβουν στο πάλκο. Αυτοί λοιπόν, από την πρώτη νότα, ακούγονταν καλοκουρδισμένοι και μετέδιδαν αμέσως κέφι. Ο κόσμος έκανε ησυχία αρχικά για να τους ακούσει και κατόπιν για να «παρασυρθεί» από τη φωνή τους και να διασκεδάσει. Οι άλλοι -η χρυσή μετριότητα κατά την άποψή μου- συχνά είχαν ακόμη καλύτερες φωνές από τους πρώτους, όμως ξεκινούσαν το ζέσταμα μπροστά στο ακροατήριο όταν ανέβαιναν στη σκηνή, με αποτέλεσμα πολλή ώρα να ακούγονται αδιάφορα και ο κόσμος να μιλά όλο και δυνατότερα για να καλύψει την «οχλαγωγία του τραγουδιστή» από τα μεγάφωνα. Μετά από μία ώρα τυμπανοκρουσίας σιγά σιγά άνοιγαν οι φωνές τους και ο κόσμος ξεκινούσε να κάνει κέφι. Φυσικά στην πρώτη περίπτωση πρόκειται περί επαγγελματία και στη δεύτερη περί ερασιτέχνη, ο οποίος ακόμη αναρωτιέται, γιατί δεν βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας, τώρα που οι καταστάσεις άλλαξαν.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ομιλητές:
Συχνά ανεβαίνουν στο βήμα ομιλητές, οι οποίοι από το πολύ τρακ κομπιάζουν, μιλούν σκόρπια, κάνουν «εεεεεε» μέχρι να βρουν την αυτοκυριαρχία τους. Από δική μου παρατήρηση, αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα 15λεπτο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και περισσότερο. Μάλιστα αυτό συμβαίνει και σε ομιλητές με εμπειρία. Αν η ομιλία διαρκεί μισή ώρα, κάπως προλαβαίνει ο ομιλητής στην πορεία να αντιστρέψει την κατάσταση, αφού όμως το 1/2 του χρόνου έχει χαθεί. Αν όμως η ομιλία διαρκεί 15 λεπτά; Τι γίνεται τότε; Τότε μπορούμε άνετα να πούμε ότι η ομιλία απέτυχε. Το κοινό αντιδρά αδιάφορα και απλά κάνει υπομονή.
Η επιτυχία της ομιλίας σου κρίνεται, όχι από τη γνώση που μεταφέρεις, αλλά από το τι αντιλαμβάνονται οι ακροατές. Δηλαδή δεν παίζει τόσο ρόλο το τι λες, όσο το πώς το λες.
Πώς μπορεί κάποιος να τα «δώσει όλα» με το που ανεβαίνει στο βήμα; Να μαγνητίσει το ακροατήριο με το που ξεκινά να μιλά; Να μην χάσει πολύτιμο χρόνο μέχρι να «βρει» τον εαυτό του;
Ιδού κάποια μυστικά για λίγο πριν ανεβείτε στο βήμα ώστε, όταν βρεθείτε σε αυτό, να εντυπωσιάσετε από την πρώτη στιγμή. Να εκπέμψετε υψηλή ενέργεια. Όταν λέμε «λίγο πριν ανεβείτε στο βήμα», εννοούμε μία εβδομάδα πριν, μέχρι και την ημέρα της ομιλίας από το πρωί έως και λίγα λεπτά πριν σταθείτε στο βήμα.
Απομονωθείτε σε ένα χώρο, όσο πιο συχνά μπορείτε, και εξασκηθείτε σε:
Καλή σας επιτυχία!
*Βιβλιογραφία: Louise Hay «Η Δύναμη είναι μέσα σου» , εκδόσεις Δυναμική της Επιτυχίας.
Η ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πραγματοποιεί το σεμινάριο (διά ζώσης & μέσω live streaming «SPEAK & Thrive». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επικοινωνία, διαπραγματευτική και ηγετική ικανότητά τους στο επαγγελματικό και σε προσωπικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθησης φωνής και ομιλίας.
Πληροφορίες – Εγγραφές για το επόμενο σεμινάριο ΕΔΩ