Ακούστε ιστορία:
Δύο άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα πόνου και χορηγείται η ίδια θεραπεία:
Ο πρώτος ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών, επειδή θέλει σύντομα να επιστρέψει στις ασχολίες του. Είναι διατεθειμένος να κάνει όσα του λένε. Να βελτιώσει τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και ό,τι άλλο. Δηλαδή, έχει σαφή ΠΡΟΘΕΣΗ, υγιής να συνεχίσει να απολαμβάνει τη ζωή του.
Ο δεύτερος ακολουθεί μεν τις συμβουλές των γιατρών, όμως με δυσκολία. Νιώθοντας βαρύς, δυσκίνητος και επιζητώντας μόνο την ανακούφιση από τον πόνο. Σκέπτεται ότι βρίσκεται σε κρίσιμη ηλικία. Η εικόνα του υγιούς εαυτού του είναι ξεθωριασμένη και απόμακρη μέσα του.
Οι δύο άνθρωποι έχουν τα ίδια συμπτώματα, όμως διαφορετικές προθέσεις. Ποιος πιστεύετε ότι θα γίνει πιο γρήγορα καλά;
Το δίδαγμα της ιστορίας είναι άμεσα κατανοητό: Κάθε πρόθεση, είτε είναι συνειδητή, είτε όχι, βάζει την ενέργεια σε ροή. Όταν είναι συνειδητή, δημιουργεί αποτελέσματα, για τα οποία είσαι πρόθυμος να αναλάβεις την ευθύνη. Με άλλα λόγια, η πρόθεσή σου δημιουργεί την πραγματικότητά σου. Αποτελεί την ποιότητα που «βάζεις» στις λέξεις σου. Η πρόθεση είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάς.
Άλλη ιστορία:
Η Όπρα –μία από τις σπουδαιότερες ομιλήτριες στον κόσμο- έχει πει πως, όταν κατανόησε ότι η πρόθεση με την οποία υπηρετεί τους ανθρώπους, καθορίζει το αποτέλεσμα, άλλαξε εντελώς τη στάση της απέναντι στα πράγματα. Αποφάσισε πριν κάνει το οτιδήποτε, να ορίζει πρώτα την πρόθεση. Ομιλίες με πρόθεση. Συνεντεύξεις με πρόθεση. Τηλεόραση με πρόθεση. Intentional television. Κάλεσε λοιπόν τους παραγωγούς της εκπομπής της και τους μετέφερε την ακλόνητη πρόθεσή της ότι στο εξής, δεν θα προκαλεί με την ομιλία της μομφές και αντιπαραθέσεις. Πρόθεσή της θα είναι, κάθε φορά που μιλάει, να ανυψώνει τους ανθρώπους, να φωτίζει τις ζωές τους, να τους δίνει κουράγιο και ταυτόχρονα ναι τους διασκεδάζει. Και αν οι εκπομπές της δεν εκπληρώνουν αυτή την αποστολή, τότε δεν θα τις κάνει. Από τότε, συναντιέται καθημερινά με τους παραγωγούς της, ώστε να ευθυγραμμίζουν μαζί την πρόθεσή τους.
Θα μου πεις, “μα κυρία Καλούτσα, η Όπρα είναι η Όπρα”. “Εγώ κάνω εταιρικές παρουσιάσεις για τον προϋπολογισμό του τετραμήνου και για το κατά πόσον πιάσαμε τους στόχους του έτους.
Όχι πάντοτε ευχάριστες ομιλίες. Τι πρόθεση να ορίσω σε τέτοιου είδους ομιλίες;”
Απαντώ ότι, “η Όπρα έγινε η Όπρα, επειδή πρώτα όρισε ξεκάθαρα την πρόθεσή της και την υπηρετεί με κάθε τίμημα”.
Εσύ, βάλε την πρόθεση που ταιριάζει στην δική σου ιδιοσυγκρασία.
Για παράδειγμα, η δική μου πρόθεση ως προς τα ανοιχτά σεμινάριά μου είναι, όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να μάθουν να μιλούν με δομημένο λόγο και να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση, ευγένεια και ωραία φωνή.
Οποιοδήποτε κι αν είναι το θέμα της ομιλίας σου, το να έχεις καθορισμένη πρόθεση και να ευθυγραμμίζεις τον λόγο σου με αυτήν, θα την απογειώνει, σε διαβεβαιώνω. Δεν θα είσαι ποτέ ο ομιλητής που θα πει «το κοινό ήταν αδιάφορο απόψε» ή «δεν ήμουν τυχερός»!
Έτσι λοιπόν, πριν ξεκινήσεις να γράφεις την επόμενη ομιλία σου, απάντησε (καλύτερα γραπτώς) στις εξής ερωτήσεις:
Οι ειλικρινείς απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι, που δομείς, που προβάρεις και που εκφωνείς την ομιλία σου.
Κυρίως όμως, θα αλλάξουν την έκβασή της και το αποτύπωμα που αυτή αφήνει στους ανθρώπους.
Αναρωτήσου. Ψάξε το.
Μπορείς να δεις ολόκληρο το βίντεο εδώ.
Θέλεις να βλέπεις περισσότερα;