Σχηματίζεται η φωνή από το φω, διότι φανερώνει και ξε κάθαρα δηλώνει τις σκέψεις. Φωτίζει τον Λόγο, τον νου. Φέρνει στο φως τη νόηση.
Αριστοτέλης, Περί Ψυχής
Ήταν αποκαλυπτικό για μένα, χρόνια πριν, όταν διάβασα ότι ο Αριστοτέλης συνδέει τη Φωνή με το Φως και το Φως με τον Λόγο.
Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, φω, φαίνω σημαίνει λέγω, φωτίζω. Κατ’ επέκταση, η φωνή φέρει φως.
Κατά τον φιλόσοφο, φως είναι η νόηση, ο Λόγος. Ο Αριστο τέλης ταυτίζει τις τέσσερις έννοιες νόηση, λόγος, φωνή, φως.
Tο 1499, χίλια οκτακόσια περίπου χρόνια μετά τον Αρι στοτέλη, τυπώθηκε σε ελληνικό τυπογραφείο της Βενετίας το Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν.
Στο λήμμα Φωνή, θαυμάζουμε και πάλι τη σύνδεση της Φωνής με το Φως, στους εξής ορισμούς: «Παρά το φως και τον νουν τα εν τω νω φωτίζουσα», «Το του νοός φως», «Παρά το φάος είναι του νοός», «Διά γαρ της φωνής και της ψυχής ενθυμήματα γιγνώσκομεν». Δηλαδή, η φωνή φέρνει τη σκέψη στο φως. Η φωνή είναι το φως του νου. Η φωνή φανερώνει τη νόηση. Μέσω της φωνής αναγνωρίζουμε ψυχικές καταστάσεις.
Και πιο κάτω, στο λήμμα Φω εντυπωσιαζόμαστε ξανά από τη σύνδεση της Φωνής με το Φως: «Σημαίνει δε φω το λέγω, εξ ου και φωνή», «Φω, το φαίνω, εξ ου και φως», «Φω, το λέγω παρά το φως», «Φως γαρ των πραγμάτων, οι λόγοι».
Δηλαδή, Φω σημαίνει λέγω, απ’ όπου και η φωνή. Λέγω σημαίνει φανερώνω, απ’ όπου και φως. Με δυο λόγια, η φωνή είναι το φως της σκέψης!
Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν”, εκδόσεις Key Books
Θέλεις να βλέπεις περισσότερα;