Bλέπουμε καθημερινά γύρω μας επιχειρήσεις που ανθίζουν και έχουν καλή κερδοφορία. Και άλλες με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο να μην πηγαίνουν καλά και να κλείνουν. Επίσης, ακούμε τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να αποδίδουν την αποτυχία τους σε ατυχία, σε αναποδιές, σε κακές κυβερνήσεις ή γενικά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το κάνουν χωρίς να αναρωτιούνται, ποιος είναι ο λόγος που παρόμοιες με τη δική τους επιχειρήσεις κάνουν μεγάλους τζίρους και αναπτύσσονται στην πάροδο των χρόνων.
🌀 Τι συμβαίνει πραγματικά;
Γνωρίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, -οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας-, τι σημαίνει κουλτούρα, ποιες είναι οι παράμετροί της και ποια είναι η σημασία της για τη βιωσιμότητα και για την πρόοδο της επιχείρησής τους;
Εμπειρικά, θα λέγαμε ότι μεγάλη μερίδα τους δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ. Ούτε για το τι είναι κουλτούρα, ούτε για τον ρόλο της στην κερδοφορία της επιχείρησής τους.
🔷 Ως εταιρική κουλτούρα (είτε εργάζεσαι μόνος σου, είτε απασχολείς εργαζόμενους) ορίζεται ένα σύστημα κοινών αξιών και σημασιών που προσδιορίζει έντονα τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές των ατόμων και των ομάδων. Προσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο, τι είναι κατάλληλο και τι ακατάλληλο. Τι είναι και τι δεν είναι προτεραιότητα. Δηλαδή, προσδιορίζει το πώς σκέπτονται και συμπεριφέρονται τα στελέχη, οι εργαζόμενοι σε σχέση με τους πελάτες και τους ανταγωνιστές, τα προϊόντα, την ποιότητα, τις καινοτομίες, την οργάνωση, το μάνατζμεντ, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνεργασία» σύμφωνα με τον καθηγητή Ηγεσίας Δημήτρης Μπουραντά.
💠 Σύμφωνα με τον καθηγητή James Heskett του Harvard Business School, η ισχυροποίηση της κουλτούρας της επιχείρησής σου, μπορεί να σου φέρει έως και 30% μεγαλύτερη κερδοφορία, σε σχέση με επιχειρήσεις με το ίδιο αντικείμενο, οι οποίες όμως έχουν αδύναμη κουλτούρα. Η έμφαση στην επιχειρηματική κουλτούρα έχει περισσότερο νόημα σήμερα, επειδή οι εργαζόμενοι πλέον είναι πιο συνειδητοί στις επιλογές εργασίας τους απ’ ότι στο παρελθόν.
💠 Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται το κύμα της Μεγάλης Παραίτησης, το οποίο αγγίζει το 32,1%. Μιλάμε για το φαινόμενο, οι εργαζόμενοι να παραιτούνται διαρκώς από επιχειρήσεις, επειδή αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιβάλλον και οι αξίες που καθορίζουν την εργασιακή καθημερινότητα έχουν πλέον περισσότερη σημασία για τους νέους εργαζομένους, οι οποίοι αναζητούν μια αίσθηση σκοπού στην επαγγελματική τους πορεία. Μάλιστα, η πλειονότητα των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα παρέμεναν στη θέση εργασίας τους, αν ένιωθαν ότι εμπνέονται από την κουλτούρα της επιχείρησης.
💠 Σε άλλη παγκόσμια έρευνα, της Randstad αυτή τη φορά, βρέθηκε ότι το 56,4% των εργαζομένων δεν αποδέχεται μια θέση εργασίας που θα επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και ζωή. Δηλαδή, ξεκάθαρα για λόγους κουλτούρας. Μάλιστα, το 45,5% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή εμπόδιζε την ευτυχία του.
Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το τι σημαίνει κουλτούρα και πώς αυτή επιδρά πρακτικά στην επιχείρησή σου, τότε, παρακολούθησε το τρίωρο Webinar της Νίνας Καλούτσα με τίτλο ”Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – Ο κρυφός παράγοντας που καθορίζει την κερδοφορία της επιχείρησής σου”.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.
Θέλεις να βλέπεις περισσότερα;