Ως εταιρική κουλτούρα ορίζεται «ένα σύστημα κοινών αξιών και σημασιών που προσδιορίζει έντονα τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές των ατόμων και των ομάδων. Προσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο, τι είναι κατάλληλο και τι ακατάλληλο. Τι είναι και τι δεν είναι προτεραιότητα. Δηλαδή, προσδιορίζει το πώς σκέπτονται και συμπεριφέρονται τα στελέχη, οι εργαζόμενοι σε σχέση με τους πελάτες και τους ανταγωνιστές, τα προϊόντα, την ποιότητα, τις καινοτομίες, την οργάνωση, το μάνατζμεντ, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνεργασία» σύμφωνα με τον καθηγητή Ηγεσίας Δημήτρης Μπουραντά.
Η οργανωσιακή κουλτούρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομική απόδοση μιας επιχείρησης, από όσο πιστεύεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Tata Strategic Management Group, οι εταιρείες, οι οποίες έχουν ευθυγραμμίσει τη στρατηγική τους με την κουλτούρα τους είναι πιθανόν να αποφέρουν διπλάσια κερδοφορία, σε σχέση με άλλες που δεν το έχουν κάνει.
Συγκεκριμένα, όταν η κουλτούρα και η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένες, η επιχείρηση είναι πιθανό να καταγράψει ένα περιθώριο κέρδους έως 11.5%. Σε αντίθεση με το 4.8% που δηλώνεται από εταιρείες, στις οποίες η κουλτούρα και η στρατηγική τους δεν είναι συγχρονισμένες μεταξύ τους.
Η έρευνα βασίζεται σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη (CEOs, managing directors, διευθυντές κλπ) σε 96 εταιρείες διαφορετικών μεγεθών από διαφόρους τομείς. Οι απαντήσεις είναι βασισμένες στην αντίληψη των κορυφαίων στελεχών για την οργανωσιακή τους κουλτούρα και τον συσχετισμό με την στρατηγική της εκάστοτε εταιρείας.
Τι συμβαίνει όμως στην ελληνική κοινωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας;
Γνωρίζουν οι Έλληνες τι σημαίνει κουλτούρα και ποια είναι η σημασία της για τη βιωσιμότητα και για την πρόοδο της επιχείρησής τους; Το θέμα είναι πολύπλοκο, καθώς η έννοια έχει πολλές παραμέτρους. Όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα έρευνες για τη χώρα μας. Εμπειρικά, μπορώ να πω μόνον ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το πώς η αγένεια μεταξύ των εργαζομένων επηρεάζει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με έρευνα του Georgetown University. Η αγένεια εκφράζεται μέσω της λεκτικής (λεγόμενα) και της μη λεκτικής (φωνή, γλώσσα σώματος) επικοινωνίας:
Δηλαδή, ακόμη κι αν η επιχείρηση αποτελείται από έναν μόνο εργαζόμενο, η σχέση του με τους συνεργάτες και τους πελάτες επηρεάζεται καταλυτικά και πλέον μετρήσιμα από την ευγένεια και τον ωραίο λόγο.
Όταν υπάρχει αγένεια, η σχέση γίνεται διεκπεραιωτική. Εντέλει η κουλτούρα, μέσω της ικανότητας της καλής επικοινωνίας, επηρεάζει την κερδοφορία!
Θέλεις να βλέπεις περισσότερα;