Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου
Συχνές είναι οι συζητήσεις για την γραμματική, την ετυμολογία και άλλες παραμέτρους της ελληνικής γλώσσας, όμως, πολύ λιγότερο αναφερόμαστε στην ορθή εκφορά της.
“Υπάρχουν κανόνες εκφοράς της ελληνικής γλώσσας ξεχασμένοι από τους πολλούς, οι οποίοι προσδίδουν στον λόγο ομορφιά, σαφήνεια και λεπτότητα. Τους ακολουθούν άνθρωποι που αγαπούν και σέβονται τη γλώσσα.
Φορείς θεματοφύλακες της ορθής εκφοράς της είναι κατά την άποψή μου το Εθνικό Θέατρο και η Σχολή του, καθώς και η Εθνική Λυρική Σκηνή.
Θεματοφύλακες της ελληνικής είναι επίσης μεμονωμένοι δάσκαλοι φωνής σε δραματικές σχολές, καθηγητές μονωδίας, τραγουδιστές της όπερας, ηθοποιοί, εκφωνητές και άλλοι εραστές της αγωγής του λόγου, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται στα σχολεία μας.
Ας δούμε τον κανόνα της εκφοράς των διφθόγγων ντ, μπ, γγ, γκ.
Όταν βρίσκονται σε εσωτερικές συλλαβές, τότε κατά την ομιλία:
μπροστά από το ντ, γκ και γγ προστίθεται ένας λεπτός και ανεπαίσθητος ήχος n (ν): αn-dίθεση (αντίθεση), άngελος (άγγελος), εn-gέφαλος (εγκέφαλος)
μπροστά από το μπ προστίθεται ένας λεπτός και ανε παίσθητος ήχος m (μ): εm-bόριο (εμπόριο)”.
Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν”, εκδόσεις Key Books.
Σημείωση: Ναι, οι θεματοφύλακες της ορθής εκφοράς του λόγου είναι κάποιοι από τους ανθρώπους, των οποίων τα πτυχία εξισώθηκαν με το απολυτήριο Λυκείου.