Πειράματα του καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο UCLA των ΗΠΑ Άλμπερτ Μεχράμπιαν απέδειξαν ότι τρία είναι τα στοιχεία που αλληλεπιδρούν κατά την επικοινωνία:
ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ, Ο ΤΟΝΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ & ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
Ο καθηγητής, στο βιβλίο του Silent Messages, το 1971, υπογραμμίζει ότι τα πειράματά του βοηθούν στην κατανόηση της σημασίας της μη λεκτικής επικοινωνίας (τόνος φωνής και εκφράσεις προσώπου), καθώς αντανακλούν τη διάθεση και τα συναισθήματα προς τους συνομιλητές ή προς το κοινό.
ΥΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, τα ποσοστά είναι 7% για το λεξιλόγιο, 38% για τον τόνο φωνής του ομιλητή και 55% για την έκφραση του προσώπου (Κανόνας 7%-38%-55%).
Ο Μεχράμπιαν επισημαίνει ότι σκοπός της έρευνάς του δεν υπήρξε η εφαρμογή του κανόνα σε όλα τα είδη επικοινωνίας, για τον λόγο ότι τα πειράματά του ήταν περιορισμένα.
Συγκεκριμένα, σε αυτά έλαβαν μέρος μόνο γυναίκες, το λεκτικό μέρος περιοριζόταν σε λίγες μεμονωμένες λέξεις και δεν είχε ληφθεί υπόψη η συνολική γλώσσα του σώματος.
Γι’ αυτό, ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΟ να εφαρμοστεί ο κανόνας σε περιπτώσεις επικοινωνίας, κατά τις οποίες είναι αναγκαίο να εκφραστούν ποικίλα συναισθήματα και διαθέσεις μέσω πολύπλοκου λεξιλογίου.
Τα επιστημονικά του ευρήματα σχετικά με αντιφατικά μηνύματα, που αφορούν σε συναισθήματα και ψυχολογικές θέσεις, έχουν παραποιηθεί και παρερμηνεύονται σε σεμινάρια σε όλο τον κόσμο, κάτι που ο ίδιος διαπιστώνει με δυσαρέσκεια.
Δηλαδή, πολλοί, στηριζόμενοι σε αυτόν τον κανόνα, υποστηρίζουν ότι, σε οποιαδήποτε επικοινωνία, η σημασία του μηνύματος μεταδίδεται κυρίως από τη μη λεκτική επικοινωνία και όχι από τη σημασία των λέξεων.
Η γενίκευση αυτή, αν και προέρχεται από τις αρχικές συνθήκες των πειραμάτων του Μεχράμπιαν, αποτελεί τη συνήθη λανθασμένη προσέγγιση του κανόνα του.
Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από το βιβλίο μου “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν”
Μπορείς να δεις το σχετικό βίντεό μου στο youtube εδώ
Θέλεις να βλέπεις περισσότερα;