Συμβουλές για τη φωνή
& την ομιλία εμπρός σε κοινό

 

You can speak well if you have the right soulset

  • Γνωρίζεις ότι, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, όσο περισσότερο ανακαλύπτεις την πραγματική ταυτότητα της φωνής σου, τόσο καλύτερα νιώθεις;
  • Γνωρίζεις ότι, όσο περισσότερο παίρνεις την ευθύνη των συναισθημάτων σου και τα εκφράζεις, τόσο η φωνή βαθαίνει και αποκτά αυτοπεποίθηση;
  • Γνωρίζεις ότι, όσο πιο αυθεντικός είσαι, όταν μιλάς, τόσο πιο πλούσιος είναι ο κυματισμός της φωνής σου;

Tip για προχωρημένους δημόσιους ομιλητές

Εάν σε ένα event εταιρείας λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από έναν εισηγητές, είναι πολύ σημαντική η μεταξύ τους συνεργασία ώστε οι ομιλίες να δένουν αρμονικά μεταξύ τους, να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη στην ύλη, να αβαντάρει και να προστατεύει ο ένας τον άλλο, να ταιριάξουν γάντι στις ανάγκες της εταιρείας και τελικώς η προστιθέμενη αξία για τους συμμετέχοντες να πολλαπλασιαστεί εκθετικά. Συχνά για μία ομιλία 2 ωρών χρειάζεται πολύωρη συνεργασία ώστε να κεντηθεί ακόμη και το λεξιλόγιο, καθώς και οι πάσες του ενός εισηγητή προς τον άλλο. Εννοείται φυσικά ότι ο εισηγητής παρακολουθεί το event από την αρχή μέχρι το τέλος (ακόμη κι αν διαρκεί όλη την ημέρα) για να μπορεί να κάνει τις συνδέσεις των άλλων ομιλητών με τη δική του ομιλία. Από την εμπειρία μου σε εταιρείες, τότε και μόνο υπάρχει σχεδόν πάντα συνέχεια στη συνεργασία, διότι οι άνθρωποι θέλουν να συνεργάζονται ξανά και ξανά με ανθρώπους που συμπαθούν και εμπιστεύονται.

2017: Λίστα των 10 λέξεων
που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο LinkedIn

Φωνή δεν είναι μόνο ο τόνος. Είναι και τα λεγόμενα. Η λίστα του 2017 με τις 10 πιο πολυχρησιμοποιημένες λέξεις στα προφίλ των μελών του LinkedIn:
Specialize, Experienced, Skilled, Leadership, Passionate, Expert, Motivated, Creative, Strategic, Focused.

Στις ομιλίες και τα workshops για τη «Σοφία του λεξιλογίου» εξηγείται ο λόγος

που ΑΥΤΕΣ (και όχι άλλες λέξεις) επιλέγονται από τα μέλη του LinkedIn.
#Wisdom #Wording #Inspiration

Γνωρίζετε ότι…

Σύμφωνα με έρευνες:

  • …οι βαθιές φωνές πείθουν περισσότερο;
  • …μία φωνή που γίνεται βαθύτερη στην κατάληξη της φράσης εκπέμπει κύρος;

Ακούστε την εμβληματική φωνή που λέει THIS IS CNN εδώ.

  1. Ο ομιλητής έχει φωνή basso profundo (βαθύς βαθύφωνος)
  2. Μετά το THIS κάνει παύση (βοηθά στο να τονιστεί η λέξη CNN που ακολουθεί)
  3. Στην κατάληξη ο τόνος της φωνής πηγαίνει προς τα κάτω

‘Όλα μελετημένα!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ, ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Η γιγαντιαία δύναμη της απόφασης

Ακούω συνεχώς:

«Κα Καλούτσα το τραγούδι είναι η ζωή μου, αλλά…

  • είμαι πολύ μεγάλος/η (συνήθως 25-30 ετών) για να ξεκινήσω, έχω αργήσει για καριέρα το ξέρω
  • είμαι πολύ μικρός/ή και κανείς δεν θα με πάρει στα σοβαρά
  • είμαι πολύ ψηλός/ή (1,90 μ) και με απορρίπτουν στις ακροάσεις
  • είμαι παχουλός/ή και δεν θα πετύχω
  • είμαι αδύνατος, κοντός κλπ κλπ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Τελεία & παύλα

Ο τόνος της φωνής
υποδηλώνει την κυρίαρχη σκέψη μας

Όταν μπαίνετε σε μία επαγγελματική συνάντηση ποια είναι η πρωταρχική σκέψη σας;

_Μήπως «Μακάρι να ‘κάτσει’…;»ή «Ωχ σκούρα τα πράγματα;»

_Ή μήπως «θέλω να βρίσκομαι εδώ!» ή «Είμαι 100% έτοιμος!»

Όποια είναι η κυρίαρχη σκέψη σας κάθε στιγμή, αυτή εκφράζετε με την φωνή σας. Ακόμη κι αν πείτε μόνο «Καλημέρα». Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το «μέσα» σας, συμφωνεί με τον τόνο της φωνής σας, αλλιώς η φωνή θα σας προδώσει. Διότι τελικώς ο συνομιλητής ή το κοινό θα εισπράξει υποσυνείδητα τον εσωτερικό σας μονόλογο.

Η αναπνευστική άσκηση

Το μυστικό για την πλήρη φωνητική έκφραση κάθε ανθρώπου είναι οι ασκήσεις αναπνοής. Η κατάλληλη αναπνευστική άσκηση -όπως μας διδάσκουν στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική, μπορεί ακόμη και να γιατρέψει από ασθένειες. Η εξάσκηση στη βαθιά διαφραγματική αναπνοή έχει τεράστια οφέλη για τον άνθρωπο σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Έρευνες δεκαετιών το έχουν αποδείξει. Αν αλλάξει κάποιος τον τρόπο που αναπνέει, αλλάζει ζωή, διότι αλλάζει η οξυγόνωση του εγκεφάλου του.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι κάποιοι τύποι αναπνοών αντενδείκνυνται για κάποιες ασθένειες, διότι μπορεί να τι επιδεινώσουν. Η διδασκαλία της αναπνοής είναι σημαντικό κεφάλαιο για τη φωνή με πιθανές (συναισθηματικές κυρίως) παρενέργειες και πάντοτε παρακαλώ τους μαθητές μου να μην δείχνουν αναπνοές σε άλλους. Το μάθημα είναι αυστηρά προσωπικό και διαφορετικό για τον καθέναν!

Πώς διακρίνουμε
εάν ένας δάσκαλος φωνητικής είναι καλός;

Απλό. Από τον αριθμό των καλών τραγουδιστών που αποφοιτούν από αυτόν. Σε 1, 2, 3 χρόνια. Εντέλει σε μία ζωή. Ποσοστιαία. Επί τοις %. Ας ρωτάμε πριν απευθυνθούμε. Έρευνα αγοράς.

Πάντα πίστευα ότι ο μαθητής τότε μόνο έχει πραγματικά προχωρήσει σε ψηλό επίπεδο, όταν μπορεί να διακρίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνει αλλαγές, ανεβάζει τον πήχη και αναζητεί άλλον δάσκαλο. Χωρίς να χαλάσουν σχέσεις. Χωρίς πικρίες. Διότι δεν σημαίνει βέβαια ότι ο δάσκαλος δεν έκανε καλά την δουλειά του. Συχνά οι δάσκαλοι τα λένε όλα, αλλά ο μαθητής δεν είναι έτοιμος να τα δεχτεί ακόμη. Δεν είναι η ώρα του. Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες είχαν πολλούς δασκάλους. Είναι όπως με τους γονείς μας. Θέλει ωρίμανση δική μας για να αξιολογήσουμε πραγματικά το τι μας πρόσφεραν.

ΥΓ. Εννοείται ότι υπάρχουν και «δάσκαλοι» που επιβάλλεται να φύγει κάποιος τρέχοντας.

Το "γνώθι σαυτόν" του καλού τραγουδιστή

Η δασκάλα μου, θρυλική σοπράνο της σοβιετικής εποχής, Bela Rudenko, η οποία σε ηλικία 27 ετών είχε τους μεγαλύτερους τίτλους και τιμές, μου διηγόταν πολλές ιστορίες της εποχής που μεσουρανούσε στο Θέατρο Bolshoi. Μία από αυτές:
Ως γνωστόν τα cast του Θεάτρου Bolshoi είχαν τουλάχιστον από 2 σολίστ σε κάθε κεντρικό ρόλο. Ο αρχιμουσικός λοιπόν που είχε την πρωτοκαθεδρία, συγκέντρωσε τους πρωταγωνιστές λίγο καιρό πριν την πρεμιέρα και τους λέει:

– «Δεν ξέρω ποιοι από σας θα τραγουδήσουν τελικώς στην πρεμιέρα, όμως… «(και πήγε να ολοκληρώσει την φράση).

Πετάγεται η Rudenko και λέει με αδιαπραγμάτευτο ύφος:

-«Ποιοι θα τραγουδήσουν στην πρεμιέρα το ξέρουμε, ποιος θα διευθύνει δεν είμαστε σίγουροι!»

Κόκκαλο ο μαέστρος…

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διάσημη αυτή πριμαντόνα απλά γνώριζε την αξία της και τη διεκδίκησε. Ας μην συγχέουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά με τον εγωισμό και το θράσος ημιμαθών «τραγουδιστών».

Σας παραθέτω μία ηχογράφησή της με ίσως το δυσκολότερο έργο του ρεπερτορίου για κολορατούρα σοπράνο. Της το δίδαξε ο ίδιος ο συνθέτης! Πρόκειται για το 2ο μέρος του Κοντσέρτου για φωνή και ορχήστρα του Ραϊνχόλντ Γκλιέρ.

Μεταμορφώστε τη Φωνή & τη Δημόσια Ομιλία σας