Η φωνή του πρωθυπουργού μας

Πριν από λίγο καιρό (26/11/15) κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Down Town υπό νέα εκδοτική διεύθυνση. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα περιλάμβανε και άρθρο του Κωστή Χριστοδούλου με τίτλο: ΤΣΙΠΡΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και υπότιτλο: «Είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου; Και αν δεν είναι, θα ήθελε να είναι; Πολιτικές κινήσεις, ομιλία και κινησιολογία δείχνουν ότι μία επικοινωνιακή ταύτιση όσο να ‘ναι υπάρχει. Έχει όμως ουσία αυτή η σύγκριση;»

Ο αρθρογράφος είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει την άποψή μου ως ειδικού Φωνής. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Νίνα Καλούτσα, ειδικός φωνής, είχε αξιολογήσει στις αρχές του έτους τους πολιτικούς αρχηγούς με βάση την εκφορά του λόγου τους στην πρώτη προεκλογική περίοδο.

Τότε είχε αναφέρει: «Το εύρος διακύμανσης της φωνής του Αλέξη Τσίπρα σε προεκλογικές ομιλίες είναι φτωχό. Κυρίως υπολείπεται σε υψηλές συχνότητες. Εκεί που τα λεγόμενα επιτάσσουν να ανεβεί ο τόνος και να υπάρχει κορύφωση και κατ΄ επέκταση πάθος, εκεί η φωνή πέφτει, με αποτέλεσμα η φράση να λήγει άδοξα και να μην προκαλεί το αναμενόμενο χειροκρότημα.»

Ζητήσαμε από την κ. Καλούτσα να μας πει πως ακούει τον σημερινό Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε: «Τους τελευταίους μήνες είναι αισθητή η βελτίωση της άρθρωσης στον πρωθυπουργό. Επίσης μιλάει με μεγαλύτερη εκφραστικότητα. Έχει αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση φωνής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο τόνος της φωνής του να εκφράζει πλουσιότερη γκάμα συναισθημάτων. Έτσι ο λόγος του γίνεται πιο άμεσος, έχει καλύτερη απεύθυνση, δηλαδή εισακούγεται καλύτερα και εμπνέει περισσότερο. Πράγματι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον λόγο του Αντρέα Παπανδρέου: στις παύσεις ανάμεσα στις λέξεις, στους τονισμούς συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών, ακόμη και στη χροιά της φωνής.

Αυτό είχα ερωτηθεί και αυτό απάντησα τότε. Όμως σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ακόμη κάποιες σκέψεις μου:

Πράγματι η φωνή του πρωθυπουργού μας πλέον σήμερα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την φωνή του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε. Και όπως λένε άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μελετήσει και αντιγράψει συνειδητά τον ιστορικό ηγέτη παρακολουθώντας ομιλίες του. Και φυσικά δεν υπάρχει παρθενογένεση. Όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων, Τεχνών και της πολιτικής  διαχρονικά είχαν και έχουν τα πρότυπά τους και αυτό είναι θεμιτό.

Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια, η οποία κάνει την διαφορά: Οι μεγάλες προσωπικότητες παίρνουν στοιχεία από τους ανθρώπους, τους οποίους θαυμάζουν και τα μετουσιώνουν μέσα από τον δικό τους πλούσιο ψυχικό κόσμο σε κάτι ρηξικέλευθα νέο και δημιουργικό. «Δένουν» τα στοιχεία αυτά με καινοτόμο τρόπο και «κινούν» την ιστορία ένα ή περισσότερα βήματα μπροστά. Με άλλα λόγια βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους συνδέοντας μέσα τους επιρροές που δέχτηκαν σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Όλοι οι άλλοι «κλέβουν» και αντιγράφουν μιμητικά, όσα περισσότερα μπορούν. Τελικά, όπως είναι φυσικό, ΔΕΝ μετατρέπονται στην προσωπικότητα την οποία αντιγράφουν, δεν έχουν βρει όμως και την δική τους πραγματική και μοναδική ταυτότητα!

Η ιστορία θα δείξει σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο πρωθυπουργός μας…

 

Η Νίνα Καλούτσα πραγματοποιεί το πρόγραμμα των έξι συναντήσεων της μεθόδου της ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδό της στο παρακάτω βίντεο:

 

Photo by Dimitra Gounari Photography

 

 

 

 

 

 

  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: