6+1 χαρακτηριστικά ενός ομιλητή που μαγνητίζει το κοινό του

«They may forget what you said,

but they will never forget how you made them feel»

Carl Buechner

Είναι ευρέως γνωστό ότι το 93% της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων είναι μη λεκτικό και μόνο το μικρό ποσοστό του 7% αντιστοιχεί στα λεγόμενά μας (Albert Mehrabian, 1972). Με άλλα λόγια το ΤΙ λέμε παίζει μικρό ρόλο, ενώ παίζει τεράστιο πόλο το ΠΩΣ το λέμε.

Το παράδειγμα που αναφέρω συχνά στα σεμινάριά μου είναι αυτό δύο καθηγητών πανεπιστημίου: Ο ένας έχει συγγράψει τόμους και έχει συμβάλει στην προώθηση της επιστήμης του, όμως ως ομιλητής είναι βαρετός και μονότονος με αποτέλεσμα οι φοιτητές να τον παρακολουθούν βαριεστημένα. Ο άλλος έχει σεμνό επιστημονικό έργο, όμως η πληθωρική προσωπικότητά του σαγηνεύει το κοινό του με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στις ομιλίες του και να έχει υψηλή δημοφιλία.

Βεβαίως «κάθε καλός ομιλητής ήταν αρχικά κακός ομιλητής» (κατά τον Ralph Waldo Emerson), ο οποίος μέσα από την επανάληψη και την εμπειρία βελτιώθηκε. Ακόμη πιο σύντομος δρόμος βελτίωσης είναι η παρακολούθηση μαθημάτων, τα οποία οδηγούν σε μικρό χρονικό διάστημα σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία εκείνα που διαμορφώνουν έναν ομιλητή που μαγνητίζει;

1. Φυσιολογία & γλώσσα σώματος

ERG_1610.JPG

Παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι το σώμα ηγείται των συναισθημάτων. Ένα καμπουριασμένο ή απλά ατσούμπαλο σώμα είναι αδύνατο να μεταδώσει δυναμισμό και να εμπνεύσει. Αντίστοιχα ένα αφυπνισμένο, ευθυτενές σώμα που πατάει γερά στη γη εκφράζει αυτοπεποίθηση και εμπνέει εμπιστοσύνη. Εξάλλου, η μελέτη της γλώσσας του σώματος είναι τεράστια επιστήμη και οι ομιλητές που τη γνωρίζουν αυξάνουν την προσωπική γοητεία και το κύρος τους πάνω στη σκηνή.

2. Διαφραγματική αναπνοή

«Ο άνθρωπος που ορίζει την αναπνοή του, ορίζει τη ζωή του» λένε οι σοφοί. Με απλά λόγια η βαθιά διαφραγματική αναπνοή βελτιώνει το ηχόχρωμα της φωνής, την κάνει να βγαίνει από βαθιά και την ίδια στιγμή ολόκληρη η υπόσταση αρχίζει να συνπάλλεται με τα λεγόμενα του ομιλητή. Σε αντίθεση με τους ομιλητές που μιλούν από το λαιμό και το κεφάλι, στην περίπτωσή μας ενεργοποιείται η περιοχή της καρδιάς και το σώμα μπαίνει σε μία διαδικασία ροής ενέργειας, η οποία μεταδίδεται στο ακροατήριο και επιτυγχάνεται σύνδεση.

3. Ο τόνος της φωνής

Το 37% της επικοινωνίας είναι ο τόνος της φωνής. Το χρώμα, ο όγκος, η έκταση, οι εναλλαγές της έντασης, οι παύσεις και οι αποχρώσεις των συναισθημάτων που συνηχούν παίζουν καθοριστικό ρόλο. Άνθρωποι που μιλούν μονότονα, άρρυθμα και ανέκφραστα απλώς δεν πείθουν. Αντιθέτως κουράζουν και το κοινό χάνει σταδιακά την προσοχή του στα λεγόμενά τους.

4. Καθαρότητα λόγου & άρθρωση

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της επιτυχίας ενός ομιλητή είναι η καθαρότητα του λόγου, η σωστή άρθρωση και η καλή γνώση της ορθής προφοράς των λέξεων. Η συγκεχυμένη ομιλία και τα λάθη στην εκφορά των λέξεων κάνουν τον ακροατή αρχικά να πασχίζει να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και κατόπιν να παραιτείται.

5. Το συναίσθημα

ERG_1615.JPG

Το συναίσθημα αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο συχνά «ξεχνούν» οι ομιλητές (ιδίως οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες), όμως είναι εκείνο το καθοριστικό κομμάτι της ομιλίας, το οποίο μακροπρόθεσμα θα θυμούνται οι ακροατές πέρα από αριθμούς και στατιστικές. Μία προσωπική ιστορία που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα, ένα ανέκδοτο, κάποια λόγια που να περιέχουν συναισθήματα εκτίμησης, κατανόησης, αγάπης κλπ, όλα αυτά βρίσκουν ανταπόκριση στις καρδιές των ανθρώπων και οι αντιδράσεις του κοινού είναι αναπάντεχα όμορφες.

6. Βλέμμα

Το βλέμμα του ομιλητή καλό είναι να αγκαλιάζει όλο το ακροατήριο. Αρχικά ο ομιλητής μπορεί να απευθύνεται με το βλέμμα του στους ακροατές που βρίσκονται στο πίσω μέρος της αίθουσας και σταδιακά να το οδηγεί στην πρώτη σειρά σαν μία εγκάρδια αγκαλιά. Σε καμία περίπτωση το βλέμμα να μην παραμένει στάσιμο σε έναν – δύο ανθρώπους μέσα στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας.

7. Ερωτήσεις – Διάδραση

Οι ερωτήσεις προς και από τους ακροατές, οι ρητορικές ερωτήσεις και η διάδραση αποτελούν τρία στοιχεία που κάνουν την ομιλία πιο γλαφυρή και κρατούν τον ακροατή alert.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού ομιλητή, όπως το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, το ντύσιμο, το να προσαρμόζει την ομιλία του ανάλογα με τον κοινό στο οποίο απευθύνεται κ.ά. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν τεχνικές βελτίωσης της φωνής, της ρητορικής και της γλώσσας του σώματος, οι οποίες μπορούν να απογειώσουν έναν μέτριο ομιλητή, σε έναν του οποίου η ομιλία θα συζητιέται για καιρό.

Photos by Harris Ergatidis

Δείτε το βίντεο 1,5′: Τι κάνει μία Ειδικός Φωνής;

Δείτε το βίντεο 1.3′: Βραχνή Φωνή

Δείτε το 3΄βίντεο: Νίνα Καλούτσα: 3 Μυστικά για Άριστη Πρώτη Εντύπωση σε Επαγγελματική Συνάντηση

Η ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα τη σεζόν 2018-19 πραγματοποιεί τα σεμινάρια «ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Μεταμορφώστε τη Φωνή & Δημόσια Ομιλία σας» στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επιρροή τους σε επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας.

Πληροφορίες – Εγγραφές: ΕΔΩ

Με τη μέθοδο ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ η βελτίωση της φωνής μπορεί να οδηγήσει σε ένα ταξίδι προσωπικής αλλαγής και μεταμόρφωσης: Μέσα από μία σειρά διαδραστικών ασκήσεων ο ασκούμενος θα διδαχτεί πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της αναπνοής του, θα μπορεί να «αντλεί από βαθιά», ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και θα «επαναπρογραμματίσει»  το σώμα του με νέες σκέψεις και πεποιθήσεις, καθώς πλέον ολόκληρη η υπόστασή του θα στηρίζει τα λεγόμενά του και όχι μόνο ο λαιμός και ο νους. 

 

 

 

 

  

Μια σκέψη σχετικά μέ το “6+1 χαρακτηριστικά ενός ομιλητή που μαγνητίζει το κοινό του

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: