Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της ομιλίας μπροστά σε κοινό

«There are always three speeches, for everyone you actually gave.

The one you practiced, the one you gave and the one you wish you gave»

Dale Carnegie

Γνωρίζετε ότι η δεξιότητα του να μιλά κάποιος επιτυχημένα μπροστά σε κοινό βρίσκεται στο top 10 των κορυφαίων δεξιοτήτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επαγγελματική επιτυχία;

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το 45% των ανθρώπων τοποθετεί τον φόβο της ομιλίας μπροστά σε κοινό πιο πάνω από το φόβο του θανάτου. Αληθινά εντυπωσιακό!

Πώς μπορεί όμως κάποιος να ξεπεράσει τον φόβο της έκθεσης μπροστά σε κοινό;

Θα σας μιλήσω με γνώμονα την πολύχρονη εμπειρία μου ως σολίστ – σοπράνο και σύμφωνα με τις τεχνικές του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας, στο οποίο φοίτησα για 7 ολόκληρα χρόνια με ειδίκευση τραγουδίστρια της Όπερας.

Ο φόβος της έκθεσης μπροστά σε κοινό μπορεί να μειωθεί έως και να εκλείψει. Στο Ωδείο της Μόσχας το πετύχαιναν αυτό για τους νεαρούς τραγουδιστές της Όπερας με το να τους εντάσσουν σε ένα αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε το να τραγουδούν νέο ρεπερτόριο μία φορά το μήνα μπροστά σε επιτροπή καθηγητών. Η εξέταση γινόταν σε αίθουσα συναυλιών και με κάθε επισημότητα, όπως ακριβώς στα ρεσιτάλ. Το ρεπερτόριο ήταν προκαθορισμένο ανάλογα με το είδος της φωνής, το έτος σπουδών και το εξάμηνο. Στα πρώτα έτη ήταν 3-4 έργα και σταδιακά όλο και περισσότερα. Αρχικά η εξέταση διαρκούσε λίγα λεπτά και με τα χρόνια μπορεί να έφτανε πάνω από μισάωρο.

Έτσι όλοι οι σπουδαστές εκπαιδευόμασταν στο να αποστηθίζουμε ταχύτατα κείμενα και μελωδίες, να συνεργαζόμαστε με τους πιανίστες – συνοδούς, να ντυνόμαστε σύμφωνα με το πρωτόκολλο και να ακολουθούμε όλους τους κανόνες της καλής σκηνικής παρουσίας (υποκλίσεις, νεύματα, χειρονομίες, βηματισμοί κ.ά.). Τον πρώτο καιρό το άγχος ήταν τεράστιο και οι στραβοτιμονιές αναπόφευκτες, όπως καταλαβαίνετε. Όμως σταδιακά οι παρουσιάσεις μας έμπαιναν στη ρουτίνα. Λαμβάναμε σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις των καθηγητών, μελετούσαμε καθημερινά στις τάξεις μας και το ρεπερτόριο αυξανόταν.

Αν στις πρώτες απόπειρες η απόδοση επί σκηνής έπεφτε έως και 80% σε σχέση με την απόδοση στην τάξη, σταδιακά και με τα χρόνια η απόδοση έφτανε να είναι επί σκηνής καλύτερη και από την τελευταία πρόβα! Τότε λοιπόν μπαίναμε στο στάδιο του επαγγελματία τραγουδιστή της όπερας. Του ανθρώπου δηλαδή που έχει την τεχνική να μάθει και να ερμηνεύσει οποιονδήποτε ρόλο (ο οποίος φυσικά συνάδει με τις φωνητικές δυνατότητές του) σε τέτοιο επίπεδο, ώστε τα θέατρα να τον μετακαλούν για συνεργασίες. Βέβαια να τονίσω ότι πάντοτε παραμένει ένα δημιουργικό τρακ, το οποίο εξατμίζεται, όταν ξεκινά η παράσταση. Θα το χαρακτήριζα ως δημιουργική και υγιή ανησυχία, την οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν, όταν καλούνται να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους.

Ας κάνουμε λοιπόν την αναγωγή στη δημόσια ομιλία. Μόνο μέσα από πρόβες, επαναλήψεις και σοβαρή μελέτη μπορεί να εξαληφθεί ο σκηνικός φόβος. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο «συστηματική απευαισθητοποίηση» (systematic desensitization) τη σταδιακή αυτή απομάκρυνση από το φόβο. Όλα αυτά χρειάζεται να γίνονται αρχικά σε προστατευμένο περιβάλλον και φυσικά με την κατάλληλη καθοδήγηση, καθώς και με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας των ομιλιών. Κατόπιν ο ομιλητής ξεκινά να εκτίθεται στο κοινό. Καλό είναι να βιντεοσκοπεί την κάθε ομιλία για να συγκρίνει το πριν και το μετά και να συνειδητοποιεί ο ίδιος τις αλλαγές που έχει πετύχει και τις βελτιώσεις που χρειάζεται να κάνει.

Δείτε εδώ το βίντεο 1,5′: Τι κάνει μία Ειδικός Φωνής;

Δείτε εδώ το βίντεο 1,3′: Βραχνή Φωνή

Δείτε εδώ το βίντεο 3΄: Νίνα Καλούτσα: 3 Μυστικά για Άριστη Πρώτη Εντύπωση σε Επαγγελματική Συνάντηση

%ce%b2%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b71
Photo by Harris Ergatidis

Η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα για τη σεζόν 2018 – 19 πραγματοποιεί τα σεμινάρια «ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Μεταμορφώστε τη Φωνή & Δημόσια Ομιλία σας» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, καθώς και στην Κύπρο.

Πληροφορίες – Εγγραφές: ΕΔΩ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: