Μήπως ο τρόπος που μιλάς σε αδικεί; 5 περιπτώσεις και πώς βελτιώνονται

Η παραπάνω είναι σαφώς μία ερώτηση που δεν μας κάνει κάποιος συχνά.

Ωστόσο μήπως υπάρχουν φορές που διαπιστώνετε ότι:

  • ο τρόπος που κάποιος μιλάει τον αδικεί και τον περιορίζει;
  • η ομιλία πολλών γύρω μας επιδρά ακόμη και αρνητικά στο επαγγελματικό και προσωπικό τους περιβάλλον;
  • η χροιά της φωνής συντελεί στην καλή επικοινωνία και αυξάνει τη διάθεση για συνεργασία ή αντιθέτως προκαλεί έναν εκνευρισμό τους άλλους;

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;

Ο λαιμός αποτελεί το κέντρο έκφρασης και βρίσκεται ανάμεσα στο νου και την καρδιά. Όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε νου και καρδιά, δηλαδή σε λογική και συναίσθημα, τότε η φωνή ηχεί όμορφα και εκφράζει όλο της το δυναμικό. Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες περιπτώσεις, όταν δηλαδή η έλλειψη ισορροπίας εκδηλώνεται μέσα από την ίδια μας τη φωνή! Και κατά συνέπεια επηρεάζει την επικοινωνία μας με τους άλλους, τις σχέσεις μας και κατ΄επέκταση ολόκληρη την ποιότητα της ζωής μας.

Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι περιπτώσεις και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε περιπτώσεις που συναντάμε πιο συχνά.

Περίπτωση 1η: μόνιμη βραχνάδα

Η πιο συχνή περίπτωση είναι αυτή της μόνιμης βραχνάδας, η οποία μαρτυρά την κατάσταση υπερβολικού ερεθισμού. Την έχουν συνήθως δάσκαλοι, καθηγητές, γυμναστές, ιερείς, δικηγόροι, τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.ά. Η βραχνάδα υποδεικνύει ότι η φωνή προέρχεται από την περιοχή του λαιμού και του κεφαλιού, όχι όμως από την κοιλιά ή την καρδιά. Καθώς ηχεί η φωνή, οι φωνητικές χορδές τρίβονται μεταξύ τους και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «πιάνουν φωτιά». Με τα χρόνια συχνά η βραχνάδα καταλήγει σε όζους στις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα αυτές να μην κλείνουν πλέον σωστά. Δείτε το βίντεο διάρκειας 1.30′ της Νίνας Καλούτσα για τη βραχνή φωνή ΕΔΩ

Περίπτωση 2η: δυνατή και απειλητική φωνή

Μια φωνή που ηχεί μονίμως δυνατά και απειλητικά γίνεται κι αυτή σύμπτωμα. Μία τέτοια ξεκούρδιστη φωνή υπερκαλύπτει κάθε τρυφερό συναίσθημα αι ηχεί χωρίς αποχρώσεις. Θα μπορούσε να κρύβει θυμό μαζί με άλλα καταπιεσμένα συναισθήματα.

Περίπτωση 3η: φωνή σαν στριγκλιά

Η φωνή που ηχεί διαρκώς σε οξείς τόνους σαν στριγκλιά προκαλεί εκνευρισμό στους γύρω και οδηγεί συχνά σε αναίτιες αντιπάθειες, ενώ ο ομιλών δεν εισακούγεται ότι και να πει. Το αποτέλεσμα; να χάνει το δίκιο του και να μην αντιλαμβάνεται το γιατί. Είναι γνωστό το παράδειγμα της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είχε αυτό το σύμπτωμα, το αντιλήφθηκε στα πρώτα χρόνια της καριέρας της και «κατέβασε» τη φωνή της με τη βοήθεια ειδικού.

Περίπτωση 4η: φωνή που δεν ταιριάζει με τον σωματότυπο

Επίσης, η φωνή γίνεται σύμπτωμα, όταν δεν ταιριάζει με τη σωματική διάπλαση. Μία ψιλή και τρεμάμενη φωνή μέσα σε ένα μεγάλο και εύρωστο σώμα ξεχωρίζει εξίσου, όσο και μία ογκώδης φωνή μέσα σε ένα λεπτό και εύθραυστο σώμα. Ο ίδιος ο ήχος είναι πολύ ειλικρινέστερος από τα περιεχόμενα που διατυπώνει και υποδηλώνει επί παραδείγματι στην πρώτη περίπτωση μία τρεμάμενη (=φοβισμένη) ψυχική διάθεση σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση.

Περίπτωση 5η: φωνή που χάνεται και επανέρχεται

Μία φωνή που χάνεται και κατόπιν επανέρχεται στη διάρκεια του λόγου και αυτό συμβαίνει διαρκώς, καθιστά τον ομιλούντα δυσνόητα και τελικά βαρετό. Μετά από λίγο οι συνομιλητές του χάνουν το ενδιαφέρον τους και ο ομιλών μένει μετέωρος, λιποψυχεί και τελικά παραιτείται από συζητήσεις, αφού μειώνεται η αυτοπεποίθησή του.

Μπορούν να βελτιωθούν οι περιπτώσεις αυτές;

Βεβαίως μπορούν. Η ειδικός φωνής μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες μεθόδους, όπως αλλαγή στάσης σώματος, αναπνευστικές και χαλαρωτικές ασκήσεις, χαλάρωση μυών προσώπου και λαιμού, συνειδητοποιήσεις κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι η φωνή να αποκτά ταυτότητα, να ηχεί δηλαδή καλύτερα, καθαρότερα και πιο γεμάτη από ποτέ, να εκπέμπει αυτοπεποίθηση, να πείθει και εντέλει να αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα επιτυχίας στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.  

 ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα τη σεζόν 2018 – 19 πραγματοποιεί τα σεμινάρια «ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Μεταμορφώστε τη Φωνή & Δημόσια Ομιλία σας» στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, καθώς και στην Κύπρο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επιρροή τους σε επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας.
Με τη μέθοδο ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ η βελτίωση της φωνής και ομιλίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα ταξίδι προσωπικής αλλαγής και μεταμόρφωσης: Μέσα από μία σειρά διαδραστικών ασκήσεων ο ασκούμενος θα διδαχτεί πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της αναπνοής του, θα μπορεί να «αντλεί από βαθιά», ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και θα «επαναπρογραμματίσει» το σώμα του με νέες σκέψεις και πεποιθήσεις, καθώς πλέον ολόκληρη η υπόστασή του θα στηρίζει τα λεγόμενά του και όχι μόνο ο λαιμός και ο νους.

Δείτε εδώ το 1,5′ βίντεο: Τι κάνει μία Ειδικός Φωνής; 

Δείτε το 3΄βίντεο: Νίνα Καλούτσα: 3 Μυστικά για Άριστη Πρώτη Εντύπωση σε Επαγγελματική Συνάντηση  

Πληροφορίες – Εγγραφές: ΕΔΩ

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: