3 Μυστικά για Άριστη Πρώτη Εντύπωση σε Επαγγελματική Συνάντηση

 

ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΦΩΝΗ – ΟΜΙΛΙΑ

Κάποιοι θα σκεφτούν: «Μα τι μυστικά χρειάζεται να γνωρίζω για να επιτύχει μία επαγγελματική συνάντηση;» Όμως η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση. Κάθε «παιχνίδι» έχει τους κανόνες του και όποιος τους γνωρίζει και τους ακολουθεί, αναδεικνύεται νικητής.

Μυστικό Νο 1: Γλώσσα Σώματος

Η σύνδεση ξεκινά μόλις μπεις στην αίθουσα και ΟΧΙ όταν ξεκινάς να μιλάς

«Οτιδήποτε κάνεις ή δεν κάνεις προσθέτει ή αφαιρεί από την αξιοπιστία σου» Bryan Tracy

Έχει μελετηθεί ότι η «χημεία» χτίζεται μάξιμουμ τα 7 πρώτα δευτερόλεπτα και ότι η γλώσσα του σώματος είναι πολύ πιο ισχυρή από τα λόγια που χρησιμοποιούμε. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι κλείνουν συμφωνίες με ανθρώπους που συμπαθούν. Δώσε λοιπόν μεγάλη σημασία στην παρουσία σου. Τι μηνύματα εκπέμπει; Χρειάζεται να εκπέμπει ηρεμία, αυτοπεποίθηση, ευγένεια, φροντίδα. Το σώμα να είναι ευθυτενές και η χειραψία σταθερή. Το βλέμμα σου να εστιάζεται στα μάτια των συνομιλητών και να χαμογελάς (και σε καμία περίπτωση στο πάτωμα). Το χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει σεροτονίνη και ενδορφίνες στη ροή του αίματος. Γι΄ αυτό το λόγο, όποιος χαμογελά, νοιώθει αμέσως καλύτερα. Πάρε πληροφορίες για βασικές αρχές του savoir vivre.  Εάν εκπέμπεις όλα τα παραπάνω, τότε ο πάγος σπάει εύκολα, δημιουργείται σύνδεση και τη στιγμή που ξεκινάς να μιλάς σε ακούν πραγματικά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μυστικό Νο 2: Φωνή

Ο τόνος της φωνής υποδηλώνει την κυρίαρχη σκέψη σου

«Αυτό που είσαι μιλά τόσο δυνατά που δεν ακούω λέξη απ΄όσα λες» Ralph Waldo Emerson

Όταν μπαίνεις σε μία επαγγελματική συνάντηση, ποια είναι η κυρίαρχη σκέψη σου;

-Μήπως «Μακάρι να κάτσει;…» ή «Ωχ! Σκούρα τα πράγματα»;

-Ή μήπως «Θέλω να βρίσκομαι εδώ» ή «Είμαι 100% έτοιμος»;

Όποια είναι η κυρίαρχη σκέψη σου κάθε στιγμή, αυτή εκφράζεις με τη φωνή σου. Ακόμη κι αν πεις μόνο «Καλημέρα». Σιγουρέψου λοιπόν ότι το «μέσα» σου, συμφωνεί με τον τόνο της φωνής σου, αλλιώς η φωνή θα σε προδώσει. Διότι τελικώς ο συνομιλητής θα εισπράξει υποσυνείδητα τον εσωτερικό σου διάλογο και το κυρίαρχο συναίσθημα που αυτός εκπέμπει.

Με άλλα λόγια η φωνή εκτός από τα περιεχόμενα που διατυπώνει, εκφράζει την εκάστοτε ψυχική διάθεση ή την διάθεση εκείνη στην οποία κάποιος έχει «μόνιμα κολλήσει».

 Μυστικό Νο 3: Ομιλία

«Ανάμεσα στο τι ειπώθηκε που δεν εννοούνταν και στο τι εννοούνταν που δεν ειπώθηκε, η αγάπη χάθηκε» Halil Cibran

Παραφράζοντας τον Cibran θα μπορούσα να πω ότι «Κατά τα πρώτα λεπτά μιας συζήτησης ανάμεσα στο τι ειπώθηκε που δεν εννοούνταν και στο τι εννοούνταν που δεν ειπώθηκε, σε μεγάλο βαθμό η σύνδεση και επικοινωνία χάθηκε». Μήπως κατά τα πρώτα λεπτά η ομιλία σου ηχεί ασύνδετη και σκόρπια; Μήπως ακόμη περισσότερο κομπιάζεις μέχρι να «ζεσταθείς», να αφουγκραστείς ποιους έχεις απέναντί σου και να νοιώσεις ασφαλής; Αν σου συμβαίνει αυτό, καλό είναι να προετοιμαστείς πριν μπεις στην αίθουσα. {Μπορείς να δεις ΕΔΩ το νέο μου βίντεο (1.30′) για τη Βραχνή Φωνή}. Αν νοιώθεις άγχος, βρες ένα χώρο για να αυτοσυγκεντρωθείς και να χαλαρώσεις για λίγα λεπτά πριν την συνάντηση. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ώστε η φωνή να βγαίνει βαθιά από το σώμα. Τότε πείθει περισσότερο. Αν χρειάζεται, κάνε πρόβες του τι θα πεις με δυνατή φωνή. Μπαίνεις στην αίθουσα πάντοτε προετοιμασμένος ώστε από το πρώτο δευτερόλεπτο να δίνεις το 100% του εαυτού σου. Φυσικά χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο. Οι αναπνοές βοηθούν να διαχειριστείς το άγχος και να παραμείνεις καλός ενεργητικός ακροατής. Αυτό σημαίνει ότι ακούς την πληροφορία και την ίδια στιγμή την αναλύεις, την κατατάσσεις και τέλος απαντάς πάνω σε αυτά που σε ρωτούν. Περισσότερες πληροφορίες για τη βελτίωση της ομιλίας στο άρθρο μου 5 απλά βήματα για τη βελτίωση της φωνής.

Καλή επιτυχία!

Photo by Haris Ergatidis

Δείτε εδώ το βίντεο: Τι κάνει μία Ειδικός Φωνής;

Δείτε το 3′ βίντεο: Νίνα Καλούτσα: 3 Μυστικά για Άριστη Πρώτη Εντύπωση σε Επαγγελματική Συνάντηση

Δείτε το 1′ βίντεο: Τι θα μάθω στο σεμινάριο «Μεταμορφώστε τη Φωνή & Δημόσια Επικοινωνία σας»

Η ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα τη σεζόν 2019-20 πραγματοποιεί τα σεμινάρια ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ: «Μεταμορφώστε τη Φωνή & Δημόσια Ομιλία σας» στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, καθώς επίσης και στην Κύπρο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επιρροή τους σε επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον μέσα από την ανάπτυξη βαθιάς και γεμάτης αυτοπεποίθηση φωνής & ομιλίας.

Πληροφορίες – Εγγραφές στο σεμινάριο Μαρτίου 2020: ΕΔΩ


Με τη μέθοδο ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ η βελτίωση της φωνής μπορεί να οδηγήσει σε ένα ταξίδι προσωπικής αλλαγής και μεταμόρφωσης: Μέσα από μία σειρά διαδραστικών ασκήσεων ο ασκούμενος διδάσκεται πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της αναπνοής του, μαθαίνει να «αντλεί από βαθιά», ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και «επαναπρογραμματίζει» το σώμα του με νέες σκέψεις και πεποιθήσεις, καθώς σταδιακά ολόκληρη η υπόστασή του στηρίζει τα λεγόμενά του και όχι μόνο ο λαιμός και ο νους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: